March 12. The Spring was expected but, instead, the snow arrived from Scandinavia. Luckily a few days before, this wonderful book came from the USA in a package sent by my darling daughter, Carine!
I spent a lot of time looking at all recipes with their beautiful pictures and finally to fight the cold weather, I chose this yummy Egyptian Soup and its caramelized onions.
Ingredients: (serves 4 – 6)
- 2 1/2 cups (1 pound) red lentils (the orange ones, which indicate that they have been hulled).
- 8 cups (1,9 liters) filtered water or broth of your choice.
- 1 medium/large yellow onion, peeled and chopped.
- 3-6 medium garlic cloves, peeled and finely minced by hand or in a garlic press.
- 2 teaspoons cumin.
- Caramelized onions (see below).
- Extra-virgin olive oil for drizzling.
- 2 lemons, cut into wedges.
- In a large pot, add the red lentils, broth or water, onion, garlic, and cumin. Bring the soup to a boil over high heat. Turn the heat to low and simmer for 30 minutes or until the lentils and vegetables are soft.
- Meanwhile, make the Caramelized Onions.
- When the soup is done, you can purée it for a super smooth soup or leave it slightly textured (the lentils turn to mush when cooked).
- Salt to taste and serve each bowl topped with a spoonful of Caramelized Onions, a drizzle of fruity olive oil, and a generous squeeze of lemon juice.
Caramelized Onions
- 2 medium/large yellow or sweet onions, peeled an thinly sliced
- 2 tablespoons extra virgin oil
- In a large saucepan, heat the oil over medium heat. Add the onions and sprinkle them generously with salt. Stir as needed to prevent premature browning, allowing the onions to “sweat” and wilt.
- Continue to cook until the onions turn a light brown color, are sweet, and are very soft. This process takes about 30 minutes.
Featured anti-aging food: Onion is the food of centenarians. In many areas where there are many centenarians, the onion occupies a prominent place in the daily meals, especially in the regions of Central Europe. Its qualities come from its content in powerful antioxidants, quercetin, selenium, vitamins A, C and E. It protects the heart and arteries, thins the blood, prevents blood clots and reduces cholesterol. It is very anti-infectives. It is a very good general tonic and remineralizing. It is slightly diuretic, drains and improves skin condition, very effective against rheumatism. Finally, according to a Swiss study, consumption of 1g/day dehydrated onion for a few weeks may increase the mineral content of the bone, thus very interesting to fight osteoporosis.
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12 mars, on attendait le printemps c’est la neige qui est arrivée de Scandinavie, et quelques jours avant, ce magnifique livre est venu des U.S.A. dans un colis envoyé par ma fille chérie, Carine !
J’ai passé beaucoup de temps à regarder les superbes photos de ce livre, et finalement pour lutter contre le froid j’ai choisi cette délicieuse Soupe égyptienne et ses oignons caramélisés.
Ingrédients : (pour 4 – 6 personnes)
- 2 tasses et demie (450 g) de lentilles rouges (les orangées qui indiquent qu’elles ont été écossées).
- 8 tasses (1,9 litre) d’eau filtrée ou de bouillon au choix.
- 1 oignon jaune moyen ou grand, pelé et émincé.
- 3 à 6 gousses d’ail moyennes, pelées et finement émincées ou pressées dans un presse-ail.
- 2 cuillers à café de cumin.
- Oignons caramélisés (voir ci-dessous)
- Huile d’olive extra-vierge pour asperger
- 2 citrons coupés en quartiers
- Mettez les lentilles, le bouillon ou l’eau, l’oignon, l’ail et le cumin, dans une grande casserole. Portez à ébullition à haute température. Baissez la température et laissez mijoter pendant trente minutes ou jusqu’à ce que les lentilles et les légumes soient tendres.
- Pendant ce temps, faites les oignons caramélisés.
- Quand la soupe est faite, vous pouvez la réduire en purée pour une soupe super lisse ou la laisser légèrement texturée (les lentilles se transforment en bouillie à la cuisson).
- Salez au goût et servez dans des bols en posant sur chacun d’eux une cuillerée d’oignons caramélisés, un filet d’huile d’olive, et arrosez généreusement de jus de citron.
Oignons caramélisés
- 2 oignons jaunes moyens ou gros, pelés et émincés finement
- 2 cuillers à soupe d’huile d’olive extra vierge
- Dans une grande casserole, chauffez l’huile à feu moyen. Ajoutez les oignons et saupoudrez-les généreusement de sel. Remuez si besoin pour prévenir le brunissement prématuré, permettant aux oignons de “suer” et se faner.
- Continuez la cuisson jusqu’à ce que les oignons prennent une couleur brun clair et deviennent tendres et souples. Ce processus prend environ 30 minutes.
Aliment anti-âge vedette : l’oignon est l’aliment des centenaires. Dans de nombreuses régions où abondent les centenaires l’oignon occupe une place de choix dans les repas quotidiens, particulièrement les régions d’Europe Centrale. Ses qualités lui viennent de son contenu en puissants antioxydants, quercétine, sélénium, vitamines A, C et E. Il protège le coeur et les artères, fluidifie le sang, empêche les caillots, et réduit le taux de cholestérol. Il est très anti-infectieux. Il est un bon tonique général et très reminéralisant. Il est légèrement diurétique, draine et améliore l’état de la peau, très efficace contre les rhumatismes. Enfin, selon une étude suisse, la consommation de 1g/jour d’oignon déshydraté pendant quelques semaines pourrait accroître le contenu minéral de l’os, très intéressant donc pour lutter contre l’ostéoporose.
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MERCI chère amie !!
Idem – je vous souhainte une excellente journée! ❤
Merci, bonne journée et bonne semaine à vous aussi 🙂
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