it’s the drink of the week
this classic tea flower eases more than your mind,
it is relaxing and refreshing, and it delivers a healthful dose of vitamin C
moreover it is delicious
Ingredients: (serves 8)
- 1/2 cup cane sugar
- 2 tablespoons grated lemon zest
- 5 tablespoons fresh or dried chamomile flowers or 6 chamomile tea bags
- 1/4 cup lemon juice
- Lemon slices for garnish
- Combine sugar, lemon zest, and 2 cups water in saucepan. Bring to a boil, stirring to dissolve sugar. Remove from heat, and add chamomile flowers. Cool.
- Strain chamomile mixture into a pitcher; stir in lemon juice and 3 cups water. Serve over ice with lemon slices, or store, covered, in refrigerator up to 5 days. You can also make ice cubes to improve a simple orange juice during the summer.
Why it is anti-aging? Research indicates that apigenin, an antianxiety agent found in the chamomile flower, binds to the same receptions in the brain as prescription sedatives. But chamomile calms more than the mind. It’s also effective as relaxing the gastrointestinal tract to ease gas and indigestion, thanks to bisabolol, an antispasmodic, as well as to glycine, which may help relax the uterus. Also, regular chamomile tea drinkers have elevated levels of hippurate, an antibacterial compound that can help fight infections brought on by colds. In addition, it contains some antioxidants as sesquiterpenes, and flavonoids.
Source: Healing Foods cookbook , special edition of Vegetarian, March 2013
c’est la boisson de la semaine
cette classique fleur de tisane fait bien plus qu’aider votre esprit
elle est relaxante et rafraîchissante et délivre une dose appréciable de vitamine C
Ingrédients : (pour 8 personnes)
- 1/2 tasse de sucre de canne
- 2 cuillers à soupe de zeste de citron râpé
- 5 cuillers à soupe de fleurs de camomille fraîches, ou sèches, ou 6 sachets d’infusion de camomille
- 1/4 de tasse de jus de citron
- rondelles de citron pour garnir
- Mélangez le sucre, le zeste de citron et 2 tasses d’eau dans une casserole. Portez à ébullition, en remuant pour dissoudre le sucre. Retirez du feu et ajoutez des fleurs de camomille. Laissez refroidir.
- Passez le mélange de camomille dans un pichet, ajoutez le jus de citron et 3 tasses d’eau. Servez sur glace avec des tranches de citron, ou conservez, couvert, au réfrigérateur jusqu’à 5 jours. Vous pouvez aussi en faire des glaçons pour agrémenter un simple jus d’orange pendant l’été.
Pourquoi est-ce anti-âge ? Les recherches indiquent que l’apigénine, un agent anxiolytique, trouvé dans la fleur de camomille, se lie aux mêmes récepteurs dans le cerveau que les ordonnances de sédatifs. Mais la camomille fait plus que calmer l’esprit. Elle est aussi efficace pour assouplir le transit gastro-intestinal, faciliter les gaz et la digestion, grâce au bisabolol, un antispasmodique, ainsi qu’à la glycine, qui peut aider à détendre l’utérus. En outre, les buveurs réguliers de tisane de camomille ont des niveaux élevés de hippurate, un composé antibactérien qui peut aider à combattre les infections causées par le rhume. De plus elle contient des antioxydants comme des sesquiterpènes, et des flavonoïdes.
Leave a Reply